Maanrakennuslasereista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä ulkokäyttöön tarkoitettuja lasereita, jotka on tarkoitettu tasojen, linjojen ja kallistusten mittaamiseen.
Kestävyys
Sopivaa maanrakennuslaseria valitessa kannattaa ottaa muutama asia huomioon. Olosuhteet ovat monesti haastavia ja Suomen vaihteleva sää kuumasta märkään ja pakkaseen vaatii laitteilta kestävyyttä. Tärkeimpiä asioita onkin huomioida miten hyvin laite kestää pölyä, kosteutta ja märkää. Joskus työmaalla laite voi saada iskuja tai tippua maahan ja maanrakennuslaserin tulisikin kestää myös pieniä kolhuja. Laitteen riittävä IP-luokitus ja valmistajan lupaama takuu kertovat paljon laitteen kestävyydestä.
Kallistusalueet
Maanrakennuslaserissa on yleensä kallistus yhteen tai kahteen suuntaan. Usein yhden suunnan kallistus riittää perustöihin, mutta kahden suunnan kallistus on hyvä lisä ja mahdollistaa myös vaativampia maanrakennustöitä. Kallistusalueet, jotka ilmaistaan prosentteina, vaihtelevat eri valmistajien laitteissa. Ennen hankintaa kannattaa miettiä minkä tyyppisiä töitä pääasiassa tekee ja hankkia laite sen mukaan.
Automaattisuus
Laitteen muista teknisistä ominaisuuksista automaattitasaus ja tasausvaroitus alkavat olla jo itsestään selviä ominaisuuksia maanrakennuslaserilta ja hyvästä laitteesta sellaiset löytyvätkin.
Toiminta-alue
Laserlähettimen toiminta-alue on tärkeä ominaisuus, joka on myös hyvä huomioida. Spectra Precision GL412 ja GL422 -maanrakennuslaserien toiminta-alue on 800 m. Vaativampiin töihin löytyy laser, jolla toiminta-alueeksi tulee jopa 1 km.
Tarkkuus
Tarkkuus on tietysti tärkeää, kun puhutaan lasereista ja mittaamisesta. Laserin tarkkuus ilmaistaan yleensä mm/100 m eli paljonko laitteen laserin tarkkuus saa heittää tuolla matkalla. Joskus puhutaan myös kaarisekunneista. Spectra Precision -maanrakennuslasereilla tarkkuustaso on useimmissa kojeissa 5 mm/100 mm ja vaativamman luokan laitteella päästään tasoon 4 mm/100 m. 5 mm/100 metrille vastaa 10:tä kaarisekuntia.
Vastaanotin
Maanrakennuslaser tarvitsee myös jonkinlaisen vastaanottimen. Vastaanottimia löytyy koneeseen tarkoitettuja, ns. lattavastaanottimia ja kombivastaanottimia, jonka voi kiinnittää joko lattaan tai magneetilla koneeseen. Hyvässä vastaanottimessa on kaksipuolinen numeronäyttö millimetriasteikoilla ja erilaisilla tarkkuustasoilla, mikä näyttää säteen matkan/korkoeron vastaanottoalueen keskitasoon verrattuna. Vastaanottimen pitää myös kestää pölyä, märkää ja pieniä kolhuja. Radioyhteys on hyvä lisäominaisuus, mikä mahdollistaa esimerkiksi kahden vastaanottimen liittämisen pariksi, jolloin toista vastaanotinta voi käyttää etänäyttönä.
Virtalähde
Hyvä ominaisuus maanrakentamisen lasereille on akkujen kestävyys. Työmailla ei aina ole mahdollisuutta ladata akkuja kesken työpäivän, joten laitteen akun pitää kestää. Hyvänä lisänä on, jos laitteen akut voi tarvittaessa korvata tavallisilla alkaliparistoilla, jos akku sattuu loppumaan kriittisellä hetkellä eikä latausmahdollisuutta ole lähettyvillä.
Huoltomahdollisuus
Joskus työmailla sattuu vahinkoja ja laitteet voivat hajota, jolloin laite tarvitsee ammattihuoltoa. Laserit olisi hyvä myös kalibroida valvotuissa olosuhteissa vähintään vuosittain. Löytyykö laitteelle huolto läheltä? Kysymyksestä jo varmaan arvaakin, että Geotrimiltä löytyy oma huolto Vantaalta, joka on Spectra Precisionin valtuuttama korkean luokituksen huolto.
Kirjoittaja:
Block "20055" not found