Trimnet VRS-palvelu

Nopea

Yhteys palveluun muutamassa sekunnissa.

24/7

Toimii 24/7. Helppo käyttää, varma toimivuus.

Soveltuu

Kaikkiin GNSS-mittaussovelluksiin

Monipuolinen

Useita lisenssivaihtoehtoja

Tarkkuusluokat

1 mm, 1 cm, 10 cm, 30 cm ja 50 cm

Avoin

Kaikille laitemerkeille ja tiedonsiirtotekniikoille

Apu lähellä

HelpDesk, web- ja mobiili-informaatiopalvelu

Räätälöitävissä

Ratkaisu joustaa tarpeiden mukaisesti

Sovellusalueita

Maanmittaus ja paikkatieto

Kun tarvitset tarkkuutta ja tuottavuutta GNSS-mittaamiseen. Trimnet VRS RTK, H-Star, DGNSS -palvelut

Koneautomaatio ja Infra

Satelliittipaikannusratkaisuja koneautomaatioon ja infran valvonta- ja tarkistustehtäviin.

Maatalous

Cm-tarkkuus pelloille. Trimnet AgriVRS -palvelulla tehokkuutta täsmäviljelyyn.

PALVELUMUODOT

Trimnet VRS Pro RTK

1-2 cm:n tarkkuus / R10

Trimnet VRS RTK

1-2 cm:n tarkkuus

Trimnet VRS H-Star

10 cm:n tarkkuus

Trimnet VRS DGPS/DGNSS

50 cm:n tarkkuus

Trimnet VRS MC Infra

Koneautomaatioon

Trimnet UAV

Dronesovelluksiin.

Trimnet AgriVRS RTK

2,5 cm:n tarkkuus

Trimnet 7/2 -palvelu

Trimnet jälkilaskenta

Data / Palvelu

Lisätietoa

Trimnet VRS tuottaa ammattilaismittaajille luotettavaa tarkkuutta mittauksiin.

Palvelun ytimenä on VRS-tukiasemaverkko, joka perustuu Virtual Reference Station -menetelmään (VRS). 

RTK-mittaus (reaaliaikainen kinemaattinen mittaus) edellyttää mittausalueella olevaa kiintopistettä, mutta Trimnet-palvelun käyttäjän ei tarvitse erikseen hankkia omaa tukiasemaa, vaan Trimnet luo mittaajalle virtuaalisen tukiaseman. Tämä säästää aikaa ja kustannuksia.

Trimnetin tukiasemaverkko koostuu yli sadasta ympäri Suomen olevasta GNSS-tukiasemasta ja Vantaalla sijaitsevasta laskentakeskuksesta.

ylivoimainen menetelmä

Käytössäsi on Suomen paras satelliittipaikannuksen asiantuntemus


Seppo Tötterström
, Tuotepäällikkö
– mukana VRS-verkon perustamisesta lähtien

Sovellusalueita

Trimnet VRS on laajasti käytettävissä eri aloilla, niin reaaliaikaisesti kuin jälkilaskettunakin. Erityisesti DGPS ja H-Star- paikkatietomittausten kohdalla jälkilaskennan käyttö on voimakkaasti kasvanut automatisoidun jälkilaskentaprosessin ansiosta. Tämä tekee mittausmenetelmästä käyttäjälle nopean ja vaivattoman.

VRS-palvelun käyttäjiä

Geotrimin VRS-palvelua käyttävät kaikki merkittävät GPS/GNSS-mittausta tekevät toimijat Suomessa. Palvelun piirissä on yli 1000 käyttäjäorganisaatiota ympäri Suomen. Tyypillisiä käyttäjiä ovat mm. kunnat/kaupungit, mittauskonsultit, rakentajat ja urakoitsijat, puhelin-/sähkö-/energia-yhtiöt, maa- ja metsätalouden sekä vesi- ja ympäristöalan organisaatiot, valtion eri organisaatiot, oppilaitokset ja tutkimuslaitokset..

RTK

 • Johtokartoitus
 • Kiinteistötekniset mittaukset
 • Koneohjaus
 • Maastomalli ja insinööritekniset mittaukset
 • Maastoonmerkintä
 • Mineraalien etsintä
 • Tarkka paikkatietomittaus
 • Tarkkuusnavigointi satama-alueilla
 • Tiemittaukset

DGPS/DGNSS/H-STAR

 • Ajoneuvoseuranta
 • Johtokartoitus
 • Kartoitus
 • Maatalous
 • Merenmittaus ja ruoppaus
 • Ominaisuuksien hallinta
 • Paikkatietomittaus
 • Verkostot
 • Ympäristö

Muita

 • Ajoneuvokartoitus
 • Autonominen paikannus
 • GNSS/inertia/multisensor -mittaukset
 • GPS/GNSS/takymetri/laserkeilain –yhteiskäyttö
 • Ilmakehän ja sään tutkimus
 • Ilmakuvaus
 • Ionosfääritutkimus
 • Jälkilaskenta
 • Laserkeilaus
 • Monitorointi- ja muodonmuutosmittaukset
 • Tutkimustoiminta
 • Työkoneiden automaatio / robotiikka
 • Täsmäviljely
 • UAV / UAS

Trimnet tarjoaa monipuolisia palvelumuotoja reaaliaikaisiin ja jälkilaskentaan perustuviin mittaussovelluksiin.

Trimble R2 GNSS-vastaanotin

Heti käytettävissä

Yhteys Trimnet-palveluun muodostuu muutamassa sekunnissa.

Trimble R8s GNSS-vastaanotin, Infra

Käytössä 24/7

Trimnetin VRS-palvelu toimii aidosti 24/7. Käyttö on helppoa ja yksinkertaista joka tilanteessa. VRS takaa mittauksille korkean käyttöasteen ja varman toiminnan.

Juuri sinulle sopiva tarkkuusluokka

Tarjolla on useita tarkkuusluokkia eri käyttökohteita varten: 1 mm, 1 cm, 10 cm, 30 cm, 50 cm ja 1 m.

Tapahtumia seurataan ja valvotaan tarkasti

Järjestelmän tapahtumia voidaan seurata ja monitorointia entistä paremmin.

Lisenssi käyttötarpeen mukaan

Useita lisenssivaihtoehtoja ja eri tarpeisiin. Palvelusopimuksia, esim. kokonaistaloudellisesti edullisia vuosisopimuksia, kuukausipohjaisia lisenssejä ja ajallisesti paketoituja lisenssejä…

Trimble R2 GNSS-vastaanotin repussa

Saat tukea aina kun tarvitset

Käytettävissä on HelpDesk-tukipalvelun lisäksi web- ja mobiili-informaatiopalvelu. Laitepuolen tuki on linkitettävissä VRS-tukeen: tarvittaessa saadaan reaaliaikainen yhteys toimistossa/maastossa olevaan laitteeseen ja ohjelmistoon.

Trimble R8s GNSS-vastaanotin

Räätälöityä palvelua tarvittaessa

Geotrim pystyy joustavasti tarjoaman räätälöityä palvelua – asiakkaan tarpeiden mukaisesti.

Yhteyshenkilöt: Trimnet VRS -palvelu

SEPPO TÖTTERSTRÖM
Tuotepäällikkö

0207 510 631
seppo.totterstrom (at) geotrim.fi

Jouni Ojanperä
Myynti-insinööri, Trimnet

0207 510 655
jouni.ojanpera (at) geotrim.fi

Ota yhteyttä


Sähköposti:
 info (at) geotrim.fi
Myymälä ja toimisto avoinna arkisin klo 8—16
Huolto avoinna arkisin klo 8—16 tai sopimuksen mukaan

Osoite:  Perintökuja 6, 01510 VANTAA

Lähetä viesti  Juhlavuosilogo VRS-palveluista

  VRS-PALVELUN VAIHEITA

  1970-1980 -LUVUT

  Vuonna 1978 USA lähetti ensimmäisen GPS-satelliitin avaruuteen, ja tuo tapahtuma aloitti satelliittipohjaisen paikantamisen voimakkaan kehityksen. Samana vuonna perustettiin myös Trimble, josta nopeasti kehittyi maailman johtava GPS-satelliittipaikannuksen hyödyntäjä; maan päällä toimivien järjestelmien kehittäjä, laite- ja ohjelmistovalmistaja.

  1980-luku oli merkittävää tuotekehityksen aikaa; Trimble patentoi nopeaan tahtiin satoja keksintöjä ja julkaisi mm. ensimmäisen kaupallisen geodeettisen GPS-laitteiston jo vuonna 1984.

  1990-LUKU: RTK

  Vuonna 1992 Trimble kehitti vallankumouksellisen tekniikan: RTK:n (real time kinematic), joka mahdollisti reaaliaikaiset GPS-mittaukset myös liikkeellä ollessa.

  Alkuaikoina reaaliaikamittauksissa käytettiin liikuteltavaa siirrettävää GPS-tukiasemaa, jolla voitiin toimia suppealla alueella aina työkohteen mukaisesti. Seuraavassa vaiheessa 1990-luvun puolivälin jälkeen mukaan tuli kiinteästi perustettavia asemia, ja edelleen 1996-1998 niistä kehitettynä ohjelmisto-ohjattuja kiinteitä tukiasemia, joita Suomeenkin perustettiin useita mm. kaupunkeihin. Näin tavoiteltiin laajempaa toiminta-aluetta ja kevennettyä työmäärää.

  Yhden tukiaseman menetelmässä oli kuitenkin heikkouksia: mitä kauempana liikkuva GPS-vastaanotin oli tukiasemasta, sitä huonompi oli tarkkuus ja luotettavuus, sillä ilmakehän vaikutukset rajasivat mittaamisen tyypillisesti alle 10-15 km:n etäisyydelle tukiasemasta. Tähän tarvittiin ratkaisu, ja ratkaisu oli pystyttää useampia pysyviä tukiasemia, jotka muodostaisivat verkon...

  1990-LUKU : RTK Network

  Trimble kehitti ensin 1990-luvun puolivälissä RTK-tukiasemaohjelmiston GPSBase:n kiinteille asemille reaaliaikaisiin ja jälkilaskentasovelluksiin. Tästä jatkumona Trimble kehitti ensimmäisen varsinaisen Network RTK- tukiasemaohjelmiston.

  Network-ohjelmiston avulla tukiasemat saatiin verkottumaan keskenään ensimmäisen kerran 1997-1998. VRS-verkko oli syntynyt. Ensimmäiset VRS-järjestelmätoimitukset kaupalliseen käyttöön tapahtuivat Saksassa jo seuraavana vuonna. Elettiin jännittäviä aikoja.

  Suomessa oltiin tiiviisti ajan hermoilla. Geotrim oli toimittanut Suomeen jo monia Trimblen teknologiaan perustuvia kiinteitä GPS-tukiasemajärjestelmiä kaupungeille. Tarve entistä tehokkaammasta ja laaja-alaisemmasta järjestelmästä sekä visio mittaamisen tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista olivat jo näköpiirissä. Päätettiin selvittää kuinka tukiasemien verkottaminen toimisi Suomen olosuhteissa...

  2000-2001: Verkkoa testataan

  Geotrim ryhtyi nyt selvittämään VRS-teknologian käyttöönottoa. Sen seurauksena vuonna 2000 Etelä-Suomeen perustettiin ensimmäinen VRS-testiverkko, jossa tutkittiin tukiasemaverkkojärjestelmän soveltumista Suomen oloihin. Ensimmäiset tukiasemat perustettiin Vantaalle, Lahteen ja Hämeenlinnaan. Kokemukset olivat hyviä, joten pilottiprojektia päätettiin laajentaa.

  Testausvaiheessa testattiin laajasti erilaisia GPS-mittaussovelluksia, joissa tutkittiin  VRS-teknologian toimivuutta ja ominaisuuksia Suomen oloissa. Uusi teknologia herätti alkuun myös vastustusta ja epäilyjä, mutta käyttökokemukset sekä Suomessa ja maailmalla tehdyt useat riippumattomat tutkimukset vahvistivat VRS:n hyödyt niin tarkkuudessa, luotettavuudessa, mittausmenetelmien monipuolisuudessa kuin kustannustehokkuudessakin:

  • VRS selkeästi paransi tuottavuutta ja tarkkuutta.
  • VRS RTK Network -ohjelmisto monitoroi reaaliajassa verkkoa, joten käyttäjien saama data oli tarkistettua.
  • VRS-teknologian kyky mallintaa ja minimoida reaaliaikaisesti GPS-signaaleihin vaikuttavia virhelähteitä mahdollisti tarkat ja luotettavat mittaustulokset.

  2002: GPSnet.fi

  Vuonna 2001-2002 VRS-verkko laajeni Etelä-Suomesta tuotantokäyttöön – kolmantena maana koko maailmassa.  Verkko sai nimen GPSnet.fi, joka oli käytössä vuosina 2002-2006. Lisäksi Tampereen seutukunnalla ja Lounais-Suomessa Lännen puhelinyhtiöllä oli käytössä tuolloin paikallinen Geotrimin toimittama verkko.

  Jo testivaiheessa oli huomattu VRS-tekniikan taloudelliset hyödyt käyttäjille. Säästöä syntyi, kun käyttäjien ei tarvinnut hankkia, pystyttää eikä ylläpitää omia tukiasemia. Myös mittaamista pystyi tekemään laajemmalla alueella pitkien alustusetäisyyksien, jopa 20-40 km ansiosta eli koko verkon alueella, mikä laajensi ja muutti käyttäjien mittaustapoja. VRS-palvelu oli nopeasti käytettävissä, lyhyiden alustusaikojen ansiosta työstä tuli tuottavampaa.

  Luotettavuus parani. Järjestelmä sisälsi reaaliaikaisen GPS-virhetekijöiden mallinnuksen ja tarjosi luotettavat OTF (On The Fly) -alustukset koko verkon toimialueella. Mittausten kontrollitarve väheni, eikä uudelleen mittauksia tarvinnut enää tehdä. VRS tarjosi RTK:n lisäksi DGPS:n ja jälkilaskentadatan.

  Myös tarkkuus parani. Sijaintitiedosta tuli entistä tasalaatuisempaa ja etäisyyden ppm-vaikutus poistui käytännössä lähes kokonaan. VRS-verkosta oli suora yhteys Euref-järjestelmään ja verkko huolehti käyttäjien puolesta myös koordinaattimuunnoksista ja hallinnasta. 

  2003-2005: GPSnet.fi

  Vuonna 2003 myös Maanmittauslaitos otti VRS-verkon käyttöönsä. Maanmittauslaitoksen mukaan tulo oli ensi arvoinen tärkeää valtakunnallisen kattavuuden mahdollistamiseksi nopealla aikataululla. Täysin valtakunnallinen verkosta tuli alkuvuodesta 2005, jolloin tarkat reaaliaikaiset ja jälkilaskentaan perustuvat satelliittimittaukset olivat saatavissa kaikkialla Suomessa.

  Samaan aikaan maailmalla satelliitteja tuli lisää uusilla ominaisuuksilla ja niiden myötä myös uutta laitetekniikkaa käyttäjille. Trimble julkisti 2003 R8-vastaanottimen ja vuonna 2005 R8 GNSS-vastaanottimen, joka merkitsi uutta laitesukupolvea VRS-palvelun hyödyntämiselle, kun GPS-järjestelmästä siirryttiin GPS/Glonass-järjestelmään ja siitä edelleen GNSS:ään.

   

  2006: GNSSnet.fi

  GNSS:n tulon myötä GPSnet.fi-palvelu modernisoitiin GNSSnet.fi-palveluksi vuonna 2006/2007. Oli tehty suuri harppaus GNSS-maailmaan, joka toi VRS:ään yhtenäisen tukiasemalaitetekniikan (Trimble R5) sekä uuden edistyksellisen antennitekniikan. Käyttäjille tuotiin uusia GPS/Glonass ja H-Star -palvelumuotoja. Trimble R8 GNSS rover-vastaanottimesta tuli seuraavien vuosien edistyksellisin ja Suomen myydyin ja arvostetuin maanmittausammattilaisten työkalu, joka yhdessä VRS-verkon kanssa mullisti mittaamisen. Laitteen uudemmat mallit ovat yhä laajasti käytössä.

  Vuonna 2006 R5 GNSS -tukiasema sisälsi:

  • 76-kanavainen multitaajuusarkkitehtuuri
  • GPS:n modernisointi L2c, L5
  • Glonass
  • Galileo valmius
  • Internet, web interface, FTP, HTTP
  • Integroitu datan tallennusmuisti
  • Sisäinen UPS-järjestelmä
  • Dedikoitu ja valvottu tietoliikenneyhteys

  2007-2010: Uusia sovellusalueita

  VRS-teknologian käyttö laajeni 2000-luvulla suorastaan räjähdysmäisesti, kun uusia satelliittipaikannusta hyödyntäviä laitteita kehitettiin eri aloille: VRS-palvelu otettiin käyttöön mm. paikkatiedon keruussa, rakentamisessa, koneautomaatiossa, maataloussovelluksissa, ympäristön ja tutkimuksen tarpeissa, vain muutamia tässä mainitaksemme.

  Monilla sovellusalueilla alettiin käyttää laaja-alaisesti sekä reaaliaikaista että jälkilaskentaan perustuvia mittausmenetelmiä. Erityisesti DGPS ja H-Star paikkatietomittausten kohdalla jälkilaskennan käyttö kasvoi voimakkaasti kätevän jälkilaskentaprosessin ansiosta.

   

  2010 : VRSnet.fi

  Maailmalla paikannussatelliittien kehitys jatkui edelleen kovaa vauhtia. Yhdysvallat, Venäjä, Kiina ja Eurooppa rakensivat, testasivat ja lähettivät avaruuteen kukin kiivaasti uusia satelliitteja ja myös Intia oli aloittanut oman satelliittiprojektinsa ja samoin Japani oli tulossa mukaan. Kaikkien olemassa olevien ja tulevien satelliittien saaminen mukaan osaksi VRS-järjestelmää oli ensiarvoisen tärkeää. Mitä enemmän signaaleja on saatavilla, sitä tarkempaa ja luotettavampaa mittaaminen on.

  Mittaamisessa GNSS-korjausignaali oli tullut niin olennaiseksi, että muutkin alkoivat testata pienimuotoisia verkkoja eri menetelmillä. VRS ja Geotrim olivat kuitenkin teknologiassa ja osaamisessa valovuosia muita edellä. Geotrimin yritysjohto ja asiakkaat luottivat tutkittuun tietoon ja käyttäjien kokemukseen. Käyttäjämäärät vain kasvoivat.

  VRS:n kolmas sukupolvi alkoi vuonna 2010, kun käyttöön otettiin uusittu VRS-teknologia. Haluttiin korostaa VRS:n merkitystä satelliittimittauksessa ja tukiasemaverkkojärjestelmän kehitystä valtakunnallisella tasolla, minkä vuoksi GNSSnet.fi-nimi muutettiin VRSnet.fi:ksi. Uusittu VRS-teknologia otti huomioon myös tulevaisuuden multisatelliittijärjestelmien ja -tekniikoiden kehityksen, kuten GPS:n modernisoinnin, venäläisen Glonassin uudistumisen, eurooppalaisen Galileon kehityksen sekä kiinalaisen Compass-järjestelmän (nykyisin BeiDou) mukaan tulon.  VRS-järjestelmän kehittämiseen kuuluivat keskeisesti uusimpien satelliitti-, järjestelmä-, ohjelmisto-, tietoliikenne- ja laiteteknologioiden hyödyntäminen.

  2011

  Vuonna 2011 VRS-laskentakeskus siirrettiin uusiin valvottuihin tiloihin ja palvelin- ja tietojärjestelmiä uudistettiin ja varmennettiin. VRS-palvelusta oli tullut Geotrimin osaamisen ja teknisen tietämyksen lippulaiva. Yhtiö oli monella tapaa uusien innovaatioiden edelläkävijä myös maailmanlaajuisesti.

  Maankäyttö-lehden artikkelissa 2011 Geotrimin silloinen toimitusjohtaja Kari Olkkonen vakuutti: ”Osaamista ja laatua emme ole teoretisoineet tai byrokratisoineet: terve järki on tärkeintä. Pyrimme kehittämään niin itseämme kuin tuotteitamme ja menetelmiämme yhdessä päämiehen ja asiakkaidemme kanssa niin, että lopputuloksesta on todellista taloudellista hyötyä kaikille osapuolille. Mielestäni tässä olemme onnistuneet hyvin.” Geotrimin VRS-palvelua käytti jo yli tuhat organisaatiota – niin yksityisiä kuin julkisiakin - ympäri Suomen.

  Geotrimin tarjoama VRS-tukiasemaverkko ja monipuoliset palvelut olivat jo osoittaneet sen ensimmäisen 10 vuotisen olemassaolonsa aikana sen tarpeellisuuden ja merkityksen koko yhteiskunnalle ja kansantaloudelle. VRS lisäsi merkittävästi tuottavuutta ja toi kustannustehokkuutta kaikille käyttäjilleen.

  2012 - TRIMNET

  Vuonna 2012 VRS-palvelu siirtyi käyttämään uutta ohjelmistoarkkitehtuuria ja virheenmallinnusteknologiaa. VRSnet.fi muuttui Trimnet-palveluksi, joka perustui uuteen Trimble Pivot -alustaan.

  Trimnet oli paljon muutakin kuin yli 100 tukiaseman VRS-tukiasemaverkko, se oli aivan uudenlainen integraatio, jossa yhdistyvät sovellukset, palvelut ja eri teknologiat ratkaisukeskeisellä ja skaalautuvalla tavalla.

  Kun Trimble alkoi tuottaa xFill-korjausdataa suoraan omasta satelliitistaan v. 2014, tuki tähän oli heti Trimnetissäkin saatavissa.

  Varmistetussa järjestelmässä oli kapasiteettia moninkertainen määrä tarpeeseen verrattuna. Verkkoa ja palvelua valvottiin ja monitoroitiin jatkuvasti ja käyttäjämäärät kasvoivat yhä kovaan tahtiin.

  2013-2017

  Satelliittijärjestelmien ja laitteiden kehittyessä myös Trimnet on uudistunut jatkuvasti. Vuosien 2010-2016 aikana taivaalle tuli mm. 12 kpl GPS L5-satelliittia (IIF). Galileon ensivaiheen käyttöönotto 2016 ja BeiDoun kehittyminen toivat mukanaan uusia palvelumuotoja. Myös japanilaisten QZSS oli v. 2017 jo hyödynnettävissä myös Suomessa.

  Trimnetiin tehdyt uudistukset takasivat, että se täytti korkean tason vaatimukset ja tajosi varmennetun verkkotopologian. Uusi ohjelmistoteknologia tarjosi mm. reaaliaikaiset mallinnukset ionosfääristä ja troposfääristä, tarkat ratatiedot satelliiteista, monitieheijastusten analyysit, signaalien laatukontrollit ja verkon monitoroinnin.

  Vuodesta 2012 Trimnet on ollut mukana myös globaalissa integraatiossa RTX-teknologian myötä.

  2018 -2019

  Vuonna 2018 Geotrimillä otettiin käyttöön uusi Trimnet Control Center ja varmistettiin verkko- ja palvelukokonaisuudet uudella laskentakeskuksen kahdennusjärjestelmällä.

  Päivitys- ja uudistusohjelma on suunniteltu pitkälle tulevaisuuteen. Palvelusta ja sen kehittämisestä vastaa tänä päivänä Geotrimin Trimnet-tiimi, jota vetää Seppo Tötterström, joka on ollut mukana VRS:n alusta asti 1990-luvulta. Trimnet-tiimin kokemus ja asiantuntemus on maailmanlaajuisesti arvostettua.

  2020-

  Tänä päivänä VRS-teknologia on yhä päämenetelmä tarkoissa GNSS-mittaussovelluksissa niin Suomessa kuin maailmalla.

  Suosion syynä ovat hyödyt niin käyttäjille kuin palvelua käyttävälle organisaatiollekin. Käyttäjille hyödyt ovat vaivattomuudessa, nopeampina ja helpompina mittauksina sekä toimintavarmuutena. Organisaatiotasolla hyötyjä ovat tarkat ja luotettavat mittaustulokset, koordinaatiston hallinta, pienet investointi-, ylläpito, huolto- ja päivityskustannukset, monipuoliset sovellukset, tuottavuus ja tehokkuus sekä turvattu kehitys tulevaisuuteen. VRS:n hyödyt ovat kansantaloudellisestikin merkittäviä.

  Geotrim ylläpitää ja kehittää Trimnet-palvelua pitkäkestoisesti ja suunnitelmallisesti. Tavoitteena on tarjota asiakkaille jatkossakin korkealaatuisia tuotteita niin järjestelmien, ohjelmistojen kuin palveluidenkin osalta.