Trimble MX9 edustaa mobiilikartoituslaitteiden viimeisintä premium-luokkaa. Järjestelmässä on kiinnitetty huomiota erityisesti tarkimpien sovellusten vaatimuksiin sekä asennuksen ja operoinnin helppouteen.

Tarjoamme mobiilikartoittajalle kokonaisratkaisun aina maastosta lopputuotteisiin.

Referenssejä ja käyttökohteita

Trimble MX9 ratakeilauksessa

5/2019 NRC Group, ratakeilausprojekti

Trimble MX9 asennettuna radan kartoitusta varten
Trimble MX9 radan kartoituksessa
Trimble MX9

Järjestelmän asennuskuvat

Ominaisuuksia

Laserkeilaimet

Järjestelmän kaksi laserkeilainta tuottavat havaintoja muutaman millimetrin tarkkuudella. Tuotettu pistepilvi on tiheää liikenteen nopeudella, sillä keilaimet lähettävät yhteensä laserpulsseja jopa kaksi miljoonaa sekunnissa. Skannauslinjoja eli profiileja tuotetaan yhteensä 500 kappaletta sekunnissa.

360-kuvamateriaali

Laserkeilainhavaintojen lisäksi MX9 kerää laadukasta 30 megapikselin HDR-tasoista 360-kuvamateriaalia. Panoraamakuvia voidaan käyttää mittaamiseen, pistepilven värjäämiseen tai sellaisenaan ympäristön visuaaliseen tarkasteluun. Kuvausparametrit voidaan määritellä tarpeen mukaan.

Suunnatut kamerat

360-kameran lisäksi MX9 tarjoaa kolme viiden megapikselin erilliskameraa. Yksi kameroista kuvaa alaspäin tien pintaa kohti, jolloin kuvamateriaalia voidaan käyttää esimerkiksi tien pintakunnon arviointiin. Kaksi muuta kameraa voidaan suunnata halutulla tavalla esimeriksi ojia, sähköpylväitä tai liikennemerkkejä kohti.

GNSS/IMU-järjestelmä

Trimble MX9 -järjestelmän ydin on markkinoiden johtava Trimble Applanix AP60 GNSS/IMU-järjestelmä, joka tallentaa liikkuvan alustan sijainnin ja asennon 200 Hz taajudella. Tukiasemien avulla järjestelmän tuottama data voidaan jälkilaskea parin senttimetrin koordinaatistotarkkuuteen.

Kustomoitavuus

Mobiilikartoitusjärjestelmää voidaan hyödyntää lukuisissa eri sovelluksissa. Trimble MX9 mahdollistaa kustomoitavuuden tarpeen mukaan. Laserkeilaimien mittausparametreja sekä suuntausta voidaan muuttaa tarpeen mukaan, kuten myös kameroiden. Jos tarve on tallentaa vain keilaindataa tai 360-kuvia, voidaan muut sensorit kytkeä pois päältä tiedonkeruuvaiheessa.

Intuitiivinen operointi

Mobiilikartoitusjärjestelmän operoinnin ei tarvitse olla rakettitiedettä. Trimble on panostanut paljon MX9-järjestelmän käytön helppouteen. Intuitiivinen selainkäyttöliittymä mahdollistaa miellyttävän ja tehokkaan operoinnin maastossa vaikkapa tabletilta.

Liikuteltavuus

Onko tarve siirtää laitteisto auton katolta junaan tai veneeseen? MX9 on suunniteltu siten, että laitteiston asentaminen ja irrottaminen tapahtuu käden käänteessä. Itse laitteisto painaa vain 37 kg. Tehokkaan pikakiinnitysjärjestelmän avulla laite saadaan esimerkiksi turvaan ilkivallalta yön ajaksi.

Ohjelmistoratkaisut

Mobiilikartoituksella tuotetaan valtava määrä ainestoa lyhyessä ajassa. Aineiston prosessoimiseksi Trimble on kehittänyt tehokkaan työnkulun aina ajoradan jälkilaskennasta (POSPac MMS), aineiston prosessoinnin (Trimble Business Center) kautta lopulta esimerkiksi sidosryhmille jakamiseen (Trimble MX).

Lisätietoa

Blogeja

Trimble MX9 -mobiilikartoitusjärjestelmä tutuksi – Osa 2: Trimble MX9-järjestelmän asentaminen

Ajoneuvon ominaisuuksien osalta ei ole erityisiä vaatimuksia, ainoastaan asennuskorkeuden on oltava riittävä ja sensoriyksikkö on...

Trimble MX9 -mobiilikartoitusjärjestelmä tutuksi – Osa 1: Trimble MX9 -järjestelmä ja sen ominaisuudet

Tässä blogisarjassa tutustutaan Trimble MX9-järjestelmään, tiedonkeruuprosessiin, aineiston prosessointiin, lopputuotteisiin ja järjestelmän käyttösovelluksiin. Tässä ensimmäisessä osassa...

Sakari Mäenpää
Myyntipäällikkö

0207 510 622
sakari.maenpaa (at) geotrim.fi

Tom Steffansson
Myynti-insinööri, Mobiilikartoitus

020 7510 649

tom.steffansson (at) geotrim.fi

Lähetä viesti