Geotrimin 3D-valikoimiin uusi mobiilikartoitusjärjestelmä ja VTOL-tekniikan kiinteäsiipinen drone

Geotrim Oy:n tuotetarjonta on täydentynyt kahdella uudella 3D-mittausjärjestelmällä: Kesän aikana on saapunut Trimble MX9 -mobiilikartoitusjärjestelmä ja UAV-tarjontaan on tullut pystysuoraan nouseva ja laskeva (VTOL) kiinteäsiipinen saksalaisen Quantum-Systemsin valmistama Trinity F90+ -drone.

 

Trimble MX9 edustaa tehokkuudellaan ja helppokäyttöisyydellään mobiilikartoitusjärjestelmien uusinta sukupolvea ja on nopeasti asennettavissa erilaisiin ajoneuvoihin, kiskokalustoon tai vaikka veneeseen. Asennusteline kiinnitetään kattotelineeseen, johon sensoriyksikkö asennetaan pikakiinnityksellä. Sensoriyksikön lisäksi järjestelmään kuuluu kontrolliyksikkö sekä virtayksikkö. MX9:n operointiin riittää tabletti tai tietokone sekä selain. Erillistä tiedonkeruusovellusta ei tarvita.

Sensoriyksikön ydin on kaksi tehokasta laserkeilainta, jotka yhdessä tuottavat maksimissaan kaksi miljoonaa pistettä sekunnissa. Näitä täydentävät 360° panoraamakamera sekä kolme viistokameraa, jotka tuottavat visuaalista kuva-aineistoa ympäristöstä ja mahdollistavat pistepilven värjäyksen. Sensoreiden georeferoinnista ja asennon määrityksestä huolehtii alan referenssi, Applanixin AP60 GNSS/IMU-järjestelmä.

Trimble MX9 -mobiilikartoitusjärjestelmä taipuu moneen: suunnittelun lähtötietojen keruuseen, väylien ja väyläinfran dokumentointiin, tarkemittauksiin, kaupunkimallinnukseen ja moneen muuhun. Nopeasti asennettavana se on helposti käyttöön otettavissa pieniinkin projekteihin.

Trimble MX9 on käytettävissä vaihtoehtoisilla tavoilla. Käyttökoulutuksen jälkeen on mahdollista toteuttaa omatoiminen tiedonkeruuprojekti ja siihen liittyvän prosessointi tai vaihtoehtoisesti Geotrimin yhteistyökumppani, Tripodi Finland Oy, toteuttaa projektin avaimet käteen -periaatteella: tiedonkeruusta valmiiksi lopputuotteiksi.

 

Kiinteäsiipinen Trinity F90+ drone nousee ja laskee pystysuoraan, joten operointi ei vaadi yhtä paljon tilaa kuin perinteiset kiinteäsiipiset ratkaisut. Pitkän suunnittelutyön lopputuloksena kehitetty optimoitu siipigeometria tarjoaa hämmästyttävän 14:1 liitosuhteen, jonka ansiosta Trinity kuluttaa matkalennossa vain vähän virtaa ja maksimi lentoaika on aina vähintään 90 minuuttia.

Pitkä lentoaika yhdistettynä suureen lentonopeuteen (max 20 m/s) mahdollistaa isojen alueiden kuvauksen yhdellä lennolla. Yhdellä lennolla voidaan kuvata jopa 700 ha:n alue, joten Trinity soveltuu mainiosti kartoitussovellusten lisäksi geologisiin sovelluksiin sekä maa- ja metsätaloussovelluksiin, joissa usein on tarve kuvata suuria alueita.

Trinityn sensorivalikoima on kattava: Sonyn UMC ja täyden kennon RX1R II -kamerat ovat vaihtoehtoisia RGB-sensoreita ja tuottavat laadukasta kuva-aineistoa. Maa- ja metsätaloussovelluksiin soveltuvat puolestaan RedEdge-MX ja MicaSense Altum -multispektrikamerat. Hyötykuormakotelo on kustomoitavissa, joten muita sensoreita voi käyttää hyötykuorman maksimipainon sallimissa rajoissa.

Trinity F90+:n täydellinen laitekokoonpano sisältää dronen lisäksi mm. QBase 3D -lennonsuunnitteluohjelman, radiolinkin, radio-ohjaimen ja jopa ADS-B-vastaanottimen muun lentoliikenteen seurantaan. Trinity on aina varustettu PPK-tekniikalla, joten kuva-aineiston georeferointi ei edellytä laajaa signalointia. Koko järjestelmä kulkee mukana kätevässä kuljetuslaukussa.

Lisätietoa: Sakari Mäenpää, puh. 040 7171 347

Vastaa