Mittaaminen puhelimen kuvista

Mittojen ottamista varten ei aina tarvita kalliita tai monimutkaisia ratkaisuja. Spike, matkapuhelimeen tai tablettiin liitettävä laite mahdollistaa kuvista mittaamisen kaikille. Spike mahdollistaa mittaamisen koskematta fyysisesti mitattavaan kohteeseen tai syöttämään mittoja manuaalisesti mihinkään. Tarvitset vain puhelimen tai tabletin kameran ja Bluetooth-yhteyden. Spike ottaa talteen nappaamastasi kuvasta valtavan määrän tietoa, jota voi hyödyntää heti tai myöhemmin.

Tarvitsemme monenlaisissa tehtävissä ja töissä mittauksia, jotka tulisi saada helposti ja ilman ammattimittaajien laitteita ja joissa mittausten tarkkuusvaatimus ei ole millimetrejä. Spikella kuvasta mitattaessa tarkkuus on +-1%, mikä riittää hyvin monenlaisiin tarkoituksiin. Kuvat otetaan puhelimen tai tabletin kameralla, jonka jälkeen niitä voi käsitellä mobiiliappin avulla tai pilvipalvelun kautta pöytäkoneella. Pilvipalvelun perusversio ja mobiiliappi ovat ilmaisia.

Spikella on kolme käyttötapaa:

1.      Mittojen ottaminen kuvasta. Voit mitata pinta-aloja ja pituuksia suorakulmaisista muodoista. Voit myös leikata alueita pois mitatuilta alueilta. Tarkkuus tässä mittauksessa on +-1%.

Spike kuvasta mittaus

2.      Pisteestä-pisteeseen -mittaus. Samasta kuvaussijainnista otetaan kaksi valokuvaa, jolloin voidaan mitata kahden pisteen etäisyyttä. Tarkkuus tässä mittaustavassa on +-3%.

Spike, pisteestä pisteeseen mittaus

3.      Laseretäisyysmittaus. Spiken laseria voi käyttää etäisyysmittaukseen 2–200 metrin etäisyydellä.

Kuviin saa liitettyä myös sijaintiedon mobiililaitteen GPS:n avulla, jolloin tarkkuus on muutamien metrien luokkaa. Spike toimii yhdessä erilaisten paikkatietosovellusten kanssa, esim. Esrin Survey123. Kuvia voi jakaa helposti muiden käyttäjien kanssa Spike-pilvipalvelun kautta.

Missä Spikea voi käyttää?

Oikeastaan missä vain missä tarvitaan ottaa mittoja tai nopeita arviointeja. Laite on kehitetty alun perin Yhdysvaltojen armeijan käyttöön, jossa sitä käytetään kentällä nopeasti otettaviin mittauksiin. Laitteen kohtuuhintaisuus sekä helppo ja nopea käyttö mahdollistaa laitteen käyttämisen ilman suurempaa koulutusta tai ihmeempiä ennakkovalmisteluja. Jos osaat ottaa matkapuhelimen kameralla kuvan, osaat käyttää myös Spikea.

Mihin Spike ei sovellu?

Jos mittaustulosten virhe pitää olla pienempi kuin +-1%, tarvitset tarkan mittalaitteen ja Spike ei ole silloin oikea ratkaisu. Keliolosuhteet tulee myös huomioida, kun otetaan kuvia. Kovalla sateella, lumisateessa tai sumussa mittaaminen voi olla haastavaa ja tulosten tarkkuus kärsii. Mitattava pinta on myös tärkeää huomioida. Ikkunoita on huono mitata, koska Spiken lasersäde voi mennä läpi ikkunasta, jolloin mittaaminen ei onnistu.

Mitä mitattavalta kohteelta vaaditaan?

  • Suora pinta, joka sijaitsee yhdessä ja samassa tasossa.
  • Mitattava kohde ei ole lasi tai peili.
  • Kuvausalueen tulee olla suorakulmion muotoinen tai sisältää suorakulmion muotoisen pinnan, jotta kuvan kohdistaminen saadaan tehtyä.
  • Kuvaajan tulee olla kohtisuorassa kohteeseen

Kirjoittaja: Tuomas Anttila

 

Vastaa