Seuraa

Nykyaikaisissa putkilasereissa työn tekee automatiikka

DG813 naytolla


(4.8.2016) Maailman ensimmäiset putkilaserit vastasivat tekniikaltaan lähinnä kookkaita laserosoittimia. Laserpiste kohdistettiin kääntämällä laseria haluttuun suuntaan ja kaltevuudet saatiin kallistamalla manuaalisesti laitetta säätöruuvien ja tasauskuplan avulla. Virtalähteenä toimi auton akku ja laserpiste oli mahdollista havaita vain noin 50 metrin etäisyydeltä.

Nyt kaikki on toisin. Ammattilaisten rakennuslasereiden valmistaja Spectra Precision® on tuonut täysin uuden tekniikan putkiasentajien saataville uusien DG613- ja DG813- putkilasereiden myötä. Näissä lasereissa kirkas tehosäde näkyy jopa 150 metriin saakka, eikä putkiasentajan tarvitse tehdä juuri muuta kuin asettaa laserlähetin kaivon pohjalle, putken tai kaivon päälle tai jalustalle. Tämän jälkeen on automatiikan vuoro hoitaa homma kotiin, kertoo lasereita maahantuovan Geotrim Oy:n tuotepäällikkö Tomi Oksanen.


Etelä-Suomen alueella toimiva Lakeuden Maanrakennus Oy pääsi testaamaan Spectran uusia putkilasereita ensimmäisten joukossa, haasteellisissa käytännön työmaaolosuhteissa Tuusulassa. Edes kirpeä pakkassää eivätkä lumiset ja tuuliset talviolosuhteet estäneet työntekoa. Timo Mäkelän johtamalla työmaalla työ edistyi, kun putkiasentajat asensivat saman aikaisesti kahta vierekkäistä 700 mm:n sadevesilinjaa. Näin molemmat uudet laitteet pääsivät mukaan käytännön töihin. Ero aiemman sukupolven laitteisiin tuli nopeasti selville laserpisteen näkyvyyden, laitteiden kompaktin koon, uuden akkutekniikan ja erityisesti numeronäytöllä varustetun kauko-ohjaimen suhteen. Lämpötilamuutokset huomioiva automaattitasaus pääsi työmaaolosuhteissa todelliseen testiin. Lähes -20 asteen pakkasessakin putket saatiin sen avulla asennettua erittäin tarkalla 0,2 % kaltevuudella. Lakeuden Maanrakennus Oy:n työmailla tarkkuus ja luotettavuus ovat avainasioita. Molemmat laserlaitteet suoriutuivat testistä kunnialla.

SF803 vastaanotin valoillaLinjan ja kaltevuuden asetus ovat aina olleet putkilasereiden tärkeimpiä tehtäviä. DG813-laitteen mukana toimitettava SF803-automaattihakutaulu automatisoi juuri nämä tehtävät. Mäkelän työmaalla, runkolinjan kaivuusuunnassa sijaitsivat mittamiehen asentamat linjakepit, joiden suuntaisesti laserpisteet tuli kohdistaa putkilinjojen asentamista varten. DG613-laitteella kallistuksen asetus ja linjakeppiin kohdistus tehtiin kauko-ohjaimen nuolipainikkeilla, DG813:lla pisteen kohdistus onnistui automatiikalla vieläkin helpommin, kun automaattihakutaulu asetettiin linjakepin kohdalle ja annettiin ”Automaattinen Linjaus”- käsky kauko-ohjaimella. Laserpiste kohdistui hetkessä taulun ja linjakepin suuntaan. Välistä jäi laserpisteen etsiminen haasteellisissa olosuhteissa, joten arvokasta työaikaa säästyi.

Automaattihakutaulu olisi mahdollistanut tarvittaessa myös laserlähettimen ja tähtäintaulun välisen kallistuksen mittaamisen ”Kallistuksen mittaus”- käskyllä. Linjan ja kallistuksen automaattihaku onkin erittäin kätevä toiminto erityisesti saneeraustyyppisillä työmailla, sekä tunnelirakentamisessa, kun laserpiste pitää kohdistaa nopeasti ja luotettavasti laserlähettimestä tähtäintaulun sijaintiin. Mitattu kaltevuus näkyy tämän jälkeen kauko-ohjaimen näytöllä, toteaa Geotrim Oy:n tuotepäällikkö Tomi Oksanen.

Lakeuden Maanrakennuksen työmaa osoitti, että automatiikkaa säästää paitsi ajassa, lisää myös työturvallisuutta. 


 

DG613
Lakeuden Maanrakennuksen Timo Mäkelä asettamassa DG613-putkilaserin laserpisteen kaltevuutta ja linjausta putkilaserin kauko-ohjaimella.

 

Geotrim DG813 DG613 testi 2 small

Laserpisteen linjaus käynnissä DG813-putkilaserilla.


Spectra Precision DG813, tuotetiedot

Spectra Precision DG613, tuotetiedot