Seuraa
maanantai, 08 toukokuu 2017 09:35

Trimble Positions -laajennus ja muut lisäosat Esri-ympäristöön

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

 

Reaaliaikainen paikkatiedonkeruu yleistyy. Vanhat tavat siirtää tietoa karttaohjelmiston ja paikkatiedonkeruulaitteen välillä ovat uudistumassa. Nykyään vaaditaan reaaliaikaista tiedonsiirtoa toimistolta maastoon ja takaisin. Lisäksi GNSS-datan muokkaaminen, analysointi ja jälkilaskenta ovat integroitumassa karttaohjelmistoihin.

Trimble tarjoaa useita vaihtoehtoja reaaliaikaiseen tiedonsiirtoon toimistolta maastoon ja takaisin Esri-ympäristössä. Lisäksi GNSS-dataa on mahdollista muokata, analysoida ja jälkilaskea kyseisessä ympäristössä. Mikä on otsikossakin mainittu Trimble Positions -laajennus ja mitä muita lisäosia on saatavissa Esri-ympäristöön? Miten parannat paikannuksen tarkkuutta ja jäljitettävyyttä näiden avulla?

Trimble Positions Overview

Trimble Positions -laajennus koostuu monesta eri lisäosasta ja laitetuesta. Suomessa toimiville organisaatioille suurin hyöty on TerraSync- ja TerraFlex-mittausohjelmistojen integroitavuus ArcGIS-ympäristöön. TerraSync-mittausohjelmistoa hyödyntäviä ja Esri-ympäristössä toimivia organisaatioita varten Trimble Positions -laajennus on hyödyllinen työkalu. Kyseisen laajennuksen avulla voit luoda projekteja ja määrittää niihin kerättäviä kohteita sekä näille ominaisuustietoja ArcMap:ssä. Lisäksi voit määritellä kohteille etukäteen muun muassa paikannuksen tarkkuustoleransseja. Kun olet mitannut kohteet maastosta esimerkiksi GeoExplorer 7 -paikkatietolaitteella, niin voit jälkikäteen vielä muokata niitä. Lisäksi mitattua GNSS-dataa voidaan tarkastella, muokata, analysoida sekä jälkilaskea ArcMap:ssä. Jälkilaskennassa hyödynnetään Trimnet VRS -palvelun tukiasemaverkon dataa sijaintitiedon tarkentamiseen.

Pos2

Trimble TerraFlex -lisäosan avulla voit luoda ja julkaista projekteja Trimble InSphere -pilvipalveluun. Näihin projekteihin määritettyjä kohteita voit mitata TerraFlex-mobiilisovelluksen avulla maastossa esimerkiksi Trimble TDC100 GNSS -älypuhelimella ja tämä kerätty tieto välittyy reaaliaikaisesti takaisin ArcGIS-ympäristöön. Miten tämä siis tapahtuu? ArcMap:ssä luotuja gdb-karttatasoja hyödynnetään TerraFlex-lomakkeiden luontiin. Ensin gdb-karttatasot konvertoidaan lomakkeiksi InSpheressä, joka synkronoi nämä lomakkeet TerraFlex-mobiilisovellukseen. Tämän jälkeen mittaaja voi kerätä maastosta tietoa näihin lomakkeisiin perustuen. Tämä kerätty tieto päivittyy TerraFlex-lisäosan avulla gdb-karttatasoiksi ArcMap:iin. Kyseisen lisäosan avulla on mahdollista luoda myös tehtäviä ja ylläpitää niitä.

Jos olet halukas kuulemaan lisää Trimble Positions -laajennuksesta ja muista lisäosista Esri-ympäristöön, niin ota yhteyttä Paikkatietotiimiimme! Järjestämme myös 11.5.2017 aiheeseen liittyen webinaarin, josta on saatavissa lisätietoa.

Lue lisää Trimble Positions -laajennuksesta myös kehittäjien blogista.

Tuukka Mattila

Tuukka Mattila
Myynti-insinööri